Gateau di patate
Neapol od kuchni

Il gateau di patate. Moje pierwsze danie w domu włoskiej “mamma”

Il gateau di patate, inaczej zapiekanka ziemniaczana, to pierwsze danie, którego skosztowałam w domu rodzinnym Alfonso, gdy poleciałam poznać jego mamę. Lata mijają, mamma oficjalnie jest już moją teściową, a ja niezmiennie czekam na jej powitanie tym właśnie daniem. Moim neapolitańskim comfort food, które oznacza, że jestem w domu.

Jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga wyszukanych składników, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Oto jak je przygotujecie.

*

Do zrobienia il gateau di patate potrzebujemy:

– 1 kg ziemniaków
– masło (ok. 70g)
– 2-3 jajka
– ser* – mozzarella (sucha), parmezan (zużyliśmy 1 opakowanie mozzarelli w plastrach, 1 opakowanie tartej mozzarelli i około 20 g Grana Padano)
* w przepisie włoskim też Provola
– kawałek salami “napoletano” 
– bułka tarta
– sól i pieprz
– opcjonalnie – odrobina mleka

1. Ugotowaliśmy całe ziemniaki w mundurkach. Odcedziliśmy. Po ostygnięciu obraliśmy ze skórki.

2. Salami i mozzarellę w plastrach pokroiliśmy w kostkę, Grana Padano starliśmy na tarce, obrane ziemniaki przecisnęliśmy przez praskę.

3. W misce wymieszaliśmy ziemniaki i jajka, dodaliśmy sery i salami, doprawiliśmy solą i pieprzem.
(Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać trochę mleka. My zamiast mleka dodaliśmy 1 jajko i odrobinę stopionego masła).

4. Naczynie żaroodporne wysmarowaliśmy masłem i posypaliśmy bułką tartą. Wyłożyliśmy masę, wyrównaliśmy, a wierzch posypaliśmy bułką tartą i kawałkami startego masła.

5. Piekliśmy gateau przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (aż góra się zarumieniła).

Danie świetnie sprawdza się jako kolacja na ciepło lub jako przekąska do pracy (też na zimno). Drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej:)

Smacznego!

 

 

Gateau di patate
Gateau di patate mojej teściowej

Il Gateau di patate

Il Gateau di patate è il primo piatto napoletano che ho assaggiato a casa di una mamma italiana. Per prepararlo basta un po’ di lavoro e degli ingredienti semplici, è saporito quando viene servito sia caldo che freddo. Ecco come l’abbiamo fatto.

*

Per preparare il gateau di patate avrete bisogno di:

– 1 chilo di patate
– burro (circa 70 g)
– 2-3 uova
– formaggio*- mozzarella (secca), parmigiano (abbiamo usato 1 confezione di mozzarella a fette, 1 confezione di mozzarella grattugiata e circa 20 g di Grana Padano)
* anche Provola nella ricetta italiana
– salame “napoletano” 
– pane grattugiato
– sale e pepe
– un po’ di latte (se si desidera)

1. Abbiamo lessato le patate con la buccia. Le abbiamo scolate e le abbiamo sbucciate una volta tiepide (potete fare quest’operazione anche un giorno prima).

2. Abbiamo tagliato a dadini il salame e la mozzarella, abbiamo grattugiato il Grana Padano e abbiamo schiacciato le patate con lo schiacciapatate.

3. In una ciotola abbiamo mescolato le patate e le uova, poi abbiamo aggiunto i formaggi e il salame, il sale e il pepe. (Se la massa dovesse risultare troppo densa potreste aggiungere un po’ di latte. Noi invece del latte abbiamo aggiunto un altro uovo e un po’ di burro fuso).

4. Abbiamo imburrato e cosparso di pane grattugiato la pirofila da forno, poi abbiamo adagiato il composto ottenuto e l’abbiamo livellato con una spatola da cucina. Abbiamo infine cosparso la superficie del gateau con del pane grattugiato e dei fiocchetti di burro.

5. Abbiamo cotto il gateau per circa 35-40 minuti a 180 gradi (fino a quando la superficie ha preso un colore bronzeo).

Il piatto è perfetto sia servito caldo a cena, sia come spuntino a lavoro (anche freddo). Il giorno successivo risulta ancora più buono :)

Buon appetito!