Makaron z ragù | Pasta al ragù

blog italiano

 

 

 

Czym pachnie włoski dom w niedzielne przedpołudnie?
Odpowiedź może być tylko jedna. Pachnie ragù. Sosem mięsnym, który przez kilka godzin powoli pyrkocze na małym ogniu i roznosi swój obłędny zapach po całym mieszkaniu.

Dzisiaj chcemy zachęcić Was do odtworzenia w Waszych domach tego smaku i zapachu.
Poniżej znajdziecie łatwy przepis na przygotowanie tego pysznego dania.

Makaron z ragu, składniki dla 4 osób:

500 gr mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
marchewka
łodyga selera naciowego
pół cebuli
kilka łyżeczek zielonego groszku
passata pomidorowa
czerwone wino
oliwa
sól
ser (parmezan i/lub sucha mozzarella)
makaron (najlepiej tagliatelle, penne rigate lub rigatoni)

Zaczynamy od przygotowania sosu.
Kroimy na małe kawałki marchewkę, seler i cebulę i podsmażamy w dużym garnku. Po kilku minutach dodajemy mięso, lekko podsmażamy i wlewamy kieliszek czerwonego wina. Gdy wino odparuje, dodajemy sos pomidorowy i groszek, doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu.
Zobaczycie, że kiedy w Waszym domu zacznie roznosić się smakowity zapach, będziecie mieć ochotę na spróbowanie sosu od razu, najlepiej maczając w nim kawałek chleba.

Gdy sos jest już prawie gotowy, gotujemy makaron “al dente”, odcedzamy i mieszamy z sosem, posypujemy serem.
Całość dopełnijcie kieliszkiem dobrego czerwonego wina i poczujcie się tak, jakbyście byli na słonecznym i pięknym południu Włoch ;)

A presto!

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, odezwij się w komentarzu i daj znać, czy Ci smakował. Jeśli uważasz, że ten tekst przyda się Twoim znajomym, podaj go dalej.
 Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie

***

Pasta al ragù

In parecchie case italiane, specialmente al Sud, in ogni pranzo domenicale non può mancare mai un piatto tipico, la pasta con il ragù di carne. Oggi vogliamo farvi rivivere nelle vostre case questi sapori e odori così tipici e per questo motivo vi presentiamo una ricetta semplice e accessibile a tutti per farvi preparare questo gustoso piatto.

Ingredienti per 4 persone:

500 gr di carne macinata di manzo o maiale
una carota
un gambo di sedano
1/2 cipolla
qualche cucchiaio di piselli in scatola
passata di pomodoro
vino rosso
olio d’oliva
sale
formaggio (parmigiano e/o mozzarella secca)
pasta porosa a piacere (preferibilmente tagliatelle, penne rigate o rigatoni)

Prima di tutto preparariamo il sugo. Tagliamo finemente in piccolini pezzettini la carota, il sedano e la cipolla e mettiamo a soffriggere il tutto in un tegame grande. Dopo un paio di minuti mettiamo nel tegame la carne, facciamo rosolare un po’ e aggiungiamo un bicchiere di vino rosso per far evaporare il grasso della carne. Dopo qualche minuto aggiungiamo la passata di pomodoro e i piselli, saliamo e facciamo cuocere il sugo a fuoco molto lento per 3-4 ore, girando di tanto in tanto.
Vedrete che quando per la vostra casa si sarà sparso un profumo incredibile, vi verrà voglia di provare il sugo, magari immergendo nel tegame un pezzo di pane :)

Successivamente mettete a cuocere la pasta, scolatela quando sarà al dente, conditela con il sugo, aggiungete il formaggio, accompagnate il tutto con un buon vino rosso e sentitevi che se foste come nel nostro soleggiato e bello Sud d’Italia.

A presto!

 

 

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.