Neapol od kuchni. Makaron z ziemniakami | Pasta e patate

 

 

 

Co, poza smakiem i świetnej jakości składnikami, cechuje kuchnię włoską?
Prostota. O tak, włoska mamma doskonale wie, jak z prostych składników stworzyć pyszne danie. Nie musi być ono czasochłonne i wyszukane. Liczy się to żeby smakowało i jednoczyło przy stole całą rodzinę.

Takim sycącym i prostym daniem, z którym zetkniecie się w okolicach Neapolu jest „pasta e patate” czyli makaron z ziemniakami, połączenie w Polsce raczej niespotykane… do teraz.

Oto, czego potrzebujemy do przygotowania tego dania (dwie porcje):
4 ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
pół cebuli
łyżka koncentratu pomidorowego
makaron (krótki i cienki)
ser Provoletta lub Parmezan
oliwa, sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone na małe kawałki cebulę i seler,  po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość chwilę podsmażamy.
Zalewamy wodą (większa ilość, bo później wrzucimy tutaj makaron), dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy ziemniaki są miękkie, do garnka wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Doprawiamy jeśli trzeba.
Danie wykładamy na talerze i posypujemy pokrojonym na kawałki serem, który rozpuści się po zmieszaniu.

Prawda, że proste?

 

 

Daj znać, kiedy wypróbujesz ten przepis, chętnie poznamy Twoje wrażenia. 
Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie

Pasta e patate

Che cosa, a parte il sapore e gli ingredienti di alta qualità, caratterizza la cucina italiana? La semplicità. E si, le mamme italiane sanno perfettamente come ottenere dei piatti squisiti con ingredienti semplici. I piatti non devono essere elaborati e ricercati per soddisfare a tavola a tutta la famiglia.

Questo piatto saziante e semplice che trovate nella cucina napoletana si chiama pasta e patate, un unione difficilmente visibile in Polonia…almeno finora ;)

Di cosa abbiamo bisogno per preparare questo piatto (2 porzioni):
4 patate
2 gambi di sedano
mezza cipolla
un cucchiaio di concentrato di pomodoro
pasta corta
un po’ di Provoletta oppure del Parmigiano
olio d’oliva, sale, pepe

In una pentola mettiamo a soffriggere la cipolla e il sedano tagliato a pezzi, aggiungiamo le patate tagliate anche esse a pezzi. Aggiungiamo poi abbastanza aqua per cuocere la pasta e un cucchiao di concentrato di pomodoro, saliamo e pepiamo. Cuociamo fino a che le patate sono morbide.
Aggiungiamo la pasta e la cuociamo al dente. Saliamo e pepiamo in caso di bisogno.
Inpiattiamo la pasta e la ricopriamo con il formaggio tagliato a pezzi che si scoglie dopo aver mischiato.

Vero che è facile?

Buon appetito!

 

 

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.