Mostaccioli napoletani

 

Zapach domu przed świętami. Intensywny, korzenny, cynamonowy, goździkowy, pomarańczowy… Od początku grudnia wiele osób zaczyna pieczenie pierniczków. Ja w tym roku debiutuję z dojrzewającym piernikiem staropolskim, który czekał na upieczenie całe cztery tygodnie.
Pieczemy dla siebie, dla rodziny i przyjaciół, bo słodkości to doskonały pomysł na samodzielnie wykonany prezent.

Jeśli nie pieczecie tradycyjnych pierniczków, a chcecie podarować coś słodkiego bliskiej osobie to wypróbujcie ten łatwy i szybki przepis na “mostaccioli napoletani”.

Do przygotowania około 15 dużych mostaccioli napoletani potrzebujemy:
260 g mąki
80 g posiekanych migdałów/ płatków migdałowych
80 g miodu akacjowego
70 g cukru pudru
50 ml kawy
50 ml wody
2-3 łyżeczki przypraw korzennych (wymieszałam cynamon, gałkę muszkatołową i goździki)
15-20 g gorzkiego kakao
5 g amoniaku
otarta skórka z połowy pomarańczy
2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę

Mieszamy mąkę, miód, cukier, przyprawy, amoniak, skórkę pomarańczową, kakao i posiekane migdały. Dodajemy wodę i kawę. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy nożem ciastka w kształcie rombów. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy mostaccioli wystygną, stapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i pokrywamy nią całe ciastka.

Smacznego!

 

 

Daj znać, kiedy wypróbujesz ten przepis, chętnie poznamy Twoje wrażenia. Jeśli któraś z Twoich koleżanek uwielbia wypieki, podeślij jej ten link (może odwdzięczy się i zaprosi Cię na domowe mostaccioli;)
Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie

Mostaccioli napoletani

Adoro il profumo diffuso nella casa prima di Natale! Un profumo di spezie, di cannella, di chiodo di garofano, d’arancia… Già all’ inizio di Dicembre molti cominciano a fare i dolci di Natale, io quest’anno per la prima volta ho preparato il “piernik staropolski” (una specie di pan di zenzero tipico polacco) che è stato messo a riposare per quattro settimane prima di essere cotto.
Cuciniamo per noi, per la famiglia, per i nostri amici perché i dolci sono anche una buona idea per un regalo fatto a mano.

Se quest’anno non avete intenzione di fare dei dolci piccoli ma vorreste regalare qualcosa di dolce ad una persona che vi è vicina (non solo ad un amante dell’Italia) vi invogliamo a provare questa ricetta semplice e veloce per i mostaccioli napoletani.

Per preparare circa 15 mostaccioli avrete bisogno di:
260 g di farina
80 g di mandorle tritate
80 g di miele di acacia
70 g di zucchero semolato
50 ml di caffè
50 ml d’acqua
2-3 cucchiaini di pisto (oppure di cannella, noce moscata e chiodo di garofano)
15-20 g di cacao amaro
5 g di ammoniaca alimentare per dolci
mezza buccia di arancia grattugiata
circa 400 g di cioccolato fondente per la copertura

In una ciotola mescoliamo la farina, il miele, lo zucchero, le spezie, l’ammoniaca, la buccia grattuggiata di arancia, il cacao e le mandorle tritate finemente. Aggiungiamo caffè e l’acqua. Formiamo una palla, avvolgiamola in pellicola e facciamola riposare nel frigo per circa 30 minuti.

Infariniamo una superfice (una spianatoia) e stendiamo la pasta ad uno spessore di circa 1,5 cm. Formiamo dei rombi con un coltello. Poniamo i mostaccioli su una teglia ricoperta con carta forno e cuociamo per 10-12 minuti a 180 gradi.

Quando i mostaccioli sono raffreddati, scogliamo a bagnomaria il cioccolato e immergiamo la superficie ed i lati di ogni mostacciolo.

Buon appetito!

 

 

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.