Muffiny o smaku Panettone | Muffin al Panettone

 

 

Grudzień to wyjątkowo “zmysłowy” miesiąc.
Cieszymy oczy świątecznymi dekoracjami.
Słuchamy i śpiewamy kolędy.
Przytulamy bliskich składając im życzenia.
Mieszkanie pachnie cytrusami i przyprawami.
Wracamy do smaków dzieciństwa.

We Włoszech święta mają smak Panettone. Drożdżowej babki z rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Jej przygotowanie wymaga czasu. W naszej kuchni postawiliśmy więc na coś szybkiego i świątecznego jednocześnie.
Muffiny o smaku Panettone.
Idealne na śniadanie, przekąskę do pracy i deser. Zapakowane w ozdobne pudełko sprawdzą się  jako słodki prezent świąteczny dla przyjaciół.

Aby przygotować muffiny o smaku Panettone (15 sztuk) potrzebujemy:

Składniki suche:
360 g mąki
180 g cukru
torebka drożdży w proszku
skórka otarta z połowy cytryny i z połowy pomarańczy
ziarenka z jednej laski wanilii
szczypta soli

Składniki mokre:
180 g miękkiego masła (u nas 150 ml oleju)
2 jajka
250 ml mleka

Dodatkowo:
100 g kandyzowanych owoców (u nas skórka cytryny i pomarańczy)
ok. 6 łyżeczek rodzynek
płatki migdałowe

Przygotowanie:
Tak jak zawsze w przypadku muffinek- w jednej misce wymieszaliśmy wszystkie składniki suche, w drugiej- zmiksowaliśmy mokre.
Miksując dalej, dodawaliśmy po trochu składniki suche.
Na końcu dodaliśmy rodzynki i owoce kandyzowane i wymieszaliśmy wszystko.
Wypełniliśmy ciastem foremki do muffinek, posypaliśmy płatkami migdałowymi i piekliśmy 25 minut w temperaturze 180 st.

Smacznego!

 

 

Daj znać, kiedy wypróbujesz ten przepis, chętnie poznamy Twoje wrażenia. Jeśli któraś z Twoich koleżanek uwielbia wypieki, podeślij jej ten link (może odwdzięczy się zaproszeniem na słodki deser? ;)
Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie

I muffin al Panettone

Probabilmente siete d’accordo con noi sul fatto che Dicembre sia un mese molto “sensuale”.
Ci fa piacere guardare gli addobbi natalizi.
Ascoltiamo e cantiamo le canzoni di Natale.
Abbracciamo i nostri vicini facendogli  gli auguri.
La casa ha un profumo di spezie e agrumi.
Torniamo ai sapori dell’infanzia.

In Italia il Natale è il tempo del Panettone. È un dolce tipico con uvetta e frutta candita. La sua preparazione richiede molto tempo. Nella nostra cucina abbiamo allora deciso di fare qualcosa di veloce e festivo allo stesso tempo.
I muffin al Panettone.
Dolci perfetti per la colazione, la merenda o il dessert. Impacchettati possono essere regalati agli amici come un piccolo regalo natalizio.
Se avete voglia di assaggiarli sotto trovate la ricetta:)

Per fare 15 muffin al Panettone abbiamo bisogno di:

Ingredienti secchi:
360 g di farina
180 g di zucchero
una bustina di lievito
una scorza grattugiata di mezza limone e arancia
semi di un baccello di vaniglia
un pizzico di sale

Ingredienti liquidi:
180 g di burro morbido (noi abbiamo usato 150 ml di olio)
2 uova
250 ml di latte

Altri ingredienti:
100 g di frutta candita (abbiamo usato arancia e limone canditi)
circa 6 cucchiai di uvetta
mandorle in scaglie

Preparazione:
Come sempre nel procedimento legato ai muffin- in una ciotola abbiamo mescolato tutti gli ingredienti secchi, in un’altra- abbiamo sbattuto quelli liquidi con uno sbattitore elettrico.
Abbiamo mescolato ancora aggiungendo poco alla volta gli ingredienti secchi.
Alla fine abbiamo aggiunto l’uvetta e i canditi ed abbiamo mescolato il tutto.
Abbiamo riempito i pirottini, abbiamo decorato i muffin con scaglie di mandorle e abbiamo cotto in forno a 180 gradi per circa 25 minuti.

Buon appetito!

 

 

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.