Orecchiette al tegamino czyli jak smakuje Matera

 

 

W poprzednim tekście o Materze wspomniałam Wam o daniu- orecchiette al tegamino, którego tam skosztowałam. Jeśli macie ochotę na odtworzenie tego smaku Bazylikaty w swoim domu, to poniżej dzielimy się przepisem.

Orecchiette to kształt makaronu typowy dla regionu Apulia. Spacerując uliczkami miast na Południu Włoch często zobaczycie gospodynie robiące makaron lub już gotowy, schnący na zewnątrz. Nazwa odnosi się do kształtu czyli małych uszek, które niczym nie przypominają tych podawanych z barszczem.
Chyba najbardziej znanym daniem na Południu są “orecchiette con le cime di rapa” czyli z liśćmi brokułu, których w Polsce niestety nie mamy. W zamian więc dzielimy się przepisem na le orecchiette al tegamino czyli w wersji zapiekanej.

Do przygotowania 2-3 porcji będziemy potrzebować:

makaron orecchiette
1 niewielką laskę białej kiełbasy
1 kulkę mozzarelli
400 g krojonych pomidorów w sosie (tzw. polpa di pomodoro)
2-3 łyżki startego parmezanu (Grana Padano)
pół cebuli
oliwa, sól, bazylia

W garnku zagotowaliśmy wodę. W osolonej wodzie ugotowaliśmy orecchiette.

W tym samym czasie podsmażyliśmy na oliwie cebulę, dodaliśmy pomidory, pokrojoną w kawałki kiełbasę i kilka listków bazylii.

Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaliśmy na patelni z sosem i przełożyliśmy do naczynia żaroodpornego. Posypaliśmy pokrojoną  mozzarellą i startym serem. Zapiekaliśmy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Smacznego!

 

 

Jeśli ten wpis okazał się dla Ciebie przydatny, odezwij się w komentarzu. To dla nas ważna wskazówka, że idziemy w dobrym kierunku. Jeśli uważasz, że przyda się on Twoim znajomym, podaj go dalej.
Jeśli chcesz pozostać na bieżąco, zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie

***

Le orecchiette al tegamino

Vi ricordate il post su Matera? Lì ho menzionato un piatto che ho assaggiato chiamato „le orecchiette al tegamino” e ho promesso di condividere con voi la ricetta.

Le orecchiette sono un tipo di pasta tipico della regione Puglia. Camminando per le strade delle città, spesso vedrete donne che preparano la pasta o la pasta già pronta stesa a seccare fuori le case. Il nome di questo tipo di pasta deriva dalla sua forma simile a piccole orecchie che non assomigliano per niente alle “orecchie” conosciute nella cucina polacca e servite con la zuppa di barbabietola.
Il piatto più conosciuto che troverete spesso in Puglia sono “le orecchiette con le cime di rapa” che purtroppo non si possono trovare in Polonia. Allora invece di questo piatto condividiamo con voi la ricetta delle “orecchiette al tegamino”.

Per preparare 2-3 porzioni avrete bisogno di:

orecchiette
1 salsiccia bianca (sbriciolata)
1 mozzarella
400 g di polpa di pomodoro
2-3 cucchiai di formaggio grattugiato (Parmigiano, Grana Padano)
½ di cipolla
olio d’oliva, sale, basilico

In una pentola abbiamo fatto bollire dell’acqua con il sale dove successivamente abbiamo fatto cuocere la pasta.

Nello stesso momento in una padella abbiamo soffritto la cipolla, abbiamo aggiunto la polpa di pomodoro, la salsiccia sbriciolata e qualche foglia di basilico.

Abbiamo scolato le orecchiette e le abbiamo saltate in padella con il condimento e abbiamo messo il tutto in una pirofila da forno. Abbiamo cosparso la superficie con la mozzarella tagliata a dadini e con il formaggio grattugiato. Abbiamo cotto le orecchiette in forno per circa 15 minuti a 180 gradi.

Buon appetito!

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.