Parmigiana di melanzane
Neapol od kuchni

Parmigiana di melanzane – smak włoskiego Południa

Włoski to naprawdę “przepyszny” język. Nie tylko dlatego, że brzmi pięknie, ale i dlatego, że Włosi dużo (naprawdę dużo!) rozmawiają o jedzeniu.
Gdy wyjdziecie na spotkanie we włoskim gronie, jest bardziej niż pewne, że rozmowa zejdzie na temat jedzenia, wybuchnie spór o to, która pizzeria jest najlepsza lub o to czyja mamma przygotowuje smaczniejsze ragù lub gateau di patate.

Spory toczą się też pomiędzy regionami. Czy na przykład zapiekanka z bakłażanów to specjalność rodem z Sycylii czy z Kampanii? Dylematu nie rozwiążemy, ale chętnie podzielimy się z wami przepisem na danie, którego korzenie sięgają XVIII w. i które wpisane jest na oficjalną listę tradycyjnych produktów włoskich.

Parmigiana di melanzane – przepis

Do przygotowania dania dla dwóch osób potrzebujemy:

2 bakłażany
mąka (do panierowania)
pół cebuli
ok. 500 ml passaty pomidorowej
ser (mozzarella, provola, parmezan), u nas twarda mozzarella (pokrojona w kostkę) i ok. 100 g tartego Grana Padano
świeża bazylia
(opcjonalnie) kilka plastrów szynki
olej do smażenia, sól, pieprz

Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Układamy je w misce, solimy i odstawiamy na ok. 1-2 godziny (dobrze jest położyć na nie coś cięższego, by puściły więcej wody).

Plastry bakłażana wykręcamy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

W międzyczasie w garnku podgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy bazylię.

Gdy sos jest gotowy, a bakłażany usmażone możemy przygotować parmigianę.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego, układamy na nim plastry bakłażana, a następnie plastry wędliny (opcjonalnie) i posypujemy serem. Polewamy sosem i układamy kolejne warstwy. Kończymy sosem. Całość posypujemy serem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

Smacznego!

 

 

*

Parmigiana di melanzane

L’italiano è una lingua veramente “squisita”. Non solo perché “suona” bene, ma anche perché gli Italiani parlano molto (ma davvero molto) del cibo. Se uscite con un gruppo di Italiani potete essere sicuri di ascoltare una conversazione sul cibo, una discussione su quale pizzeria è la migliore o chi prepara un piatto piu prelibato.

I litigi si svolgono anche tra regioni. Per esempio, la parmigiana di melanzane è un piatto tipico siciliano o campano? Non risolveremo questo dilemma ma volentieri condividiamo con voi la ricetta per il piatto con radici nel XVIII secolo e che è ufficialmente riconosciuto e inserito nella lista dei prodotti agroalimentari tradizionali italiani.

La ricetta

Per preparare due porzioni avremo bisogno di:

2 melanzane
un po’ di farina
1/2 cipolla
circa 500 ml di passata di pomodoro
formaggio ( mozzarella, provola, Parmigiano Regiano), abbiamo usato la mozzarella a fette (tagliata a dadini) e circa 100 g di Grana Padano (grattuggiato)
basilico fresco
qualche fetta di prosciutto cotto (se si desidera)
olio per friggere, sale, pepe

Laviamo le melanzane e le tagliamo a fette. Disponiamole in una ciotola, saliamo, mettiamo sopra qualcosa di pesante e lasciamo riposare per circa 1-2 ore.

Stringiamo le fette, infariniamole e friggiamole, poniamole su un foglio di carta assorbente.

Nel frattempo in una pentola versiamo un filo d’olio, friggiamo la cipolla e poi aggiungiamo la passata. Saliamo e pepiamo, cuciniamo la salsa fino all’addensamento del sugo. Aggiungiamo il basilico.

Quando il sugo è pronto e le melanzane sono fritte possiamo preparare la parmigiana.
Cospargiamo il fondo di una pirofila con un po’ di sugo, mettiamo sopra qualche fetta di melanzana, di prosciutto (se si desidera) e uno strato dei formaggi. Ricominciamo con il sugo e proseguiamo fino ad esaurimento degli ingredienti. Finiamo con il sugo. Copriamo il tutto con uno strato dei formaggi.

Inforniamo in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 30 minuti.

Buon appetito!