
Muffiny o smaku Panettone
Grudzień to wyjątkowo “zmysłowy” miesiąc. Cieszymy oczy świątecznymi dekoracjami.
Słuchamy i śpiewamy kolędy. Częściej przytulamy bliskich.
Mieszkanie pachnie cytrusami i przyprawami. Wracamy do smaków dzieciństwa.
We Włoszech święta mają smak Panettone. Drożdżowej babki z rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Jej przygotowanie wymaga czasu. W naszej kuchni postawiliśmy więc na coś szybkiego i świątecznego jednocześnie.
Muffiny o smaku Panettone.
Idealne na śniadanie, przekąskę do pracy i deser. Zapakowane w ozdobne pudełko sprawdzą się jako słodki prezent dla przyjaciół.
Przepis na muffiny o smaku Panettone
Do przygotowania 15 muffin potrzebujemy:
Składniki suche:
360 g mąki
180 g cukru
pół torebki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny i z połowy pomarańczy
ziarenka z jednej laski wanilii (jeśli akurat nie mam wanilii, używam waniliowego proszku do pieczenia Pane Degli Angeli)
szczypta soli
Składniki mokre:
180 g miękkiego masła (u nas 150 ml oleju)
2 jajka
250 ml mleka
Dodatkowo:
100 g kandyzowanych owoców (u nas skórka cytryny i pomarańczy)
ok. 6 łyżeczek rodzynek
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Tak jak zwykle w przypadku muffinek- w jednej misce wymieszaliśmy wszystkie składniki suche, w drugiej- zmiksowaliśmy mokre.
Miksując, dodawaliśmy po trochu składniki suche.
Na końcu wrzuciliśmy rodzynki i owoce kandyzowane i wymieszaliśmy wszystko.
Wypełniliśmy ciastem foremki do muffinek, posypaliśmy płatkami migdałowymi i piekliśmy 25 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego!
Inne przepisy z cyklu Pasticceria kawacaffè:
- sfogliatella frolla;
- mostaccioli napoletani;
- czekoladowe salami;
- brzoskwinie nadziewane migdałami i savoiardi;
- Margheritine di Stresa;
- szarlotka z amaretti + przepis na ciasteczka amaretti;
- pasticcini vesuviani.
Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie
Zobacz również

Mostaccioli napoletani

Sfogliatella frolla, słodki smak Neapolu
