Salame al cioccolato, rajski deser dla kochających czekoladę

Uwielbiamy wspólne picie kawy, jej aromat rozchodzący się po mieszkaniu. Rytuał, który- mimo ciągłych powtórzeń- nigdy się nie nudzi. No i lubimy do tej kawy zjeść coś słodkiego.
Najczęściej piekę wszelkiej muffiny, a czasem sięgamy razem po nowe, szybkie i łatwe przepisy. Ostatnio przygotowaliśmy czekoladowe salami według przepisu ze strony Giallo Zafferano. Deser super prosty w przygotowaniu,  idealny do kawy i jako słodka przekąska do pracy.

Inną nazwą “salame al cioccolato” jest sycylijska nazwa “salame turco” nawiązująca do ciemnego koloru skóry Maurów.
Pod tą właśnie nazwą deser wpisano na oficjalną listę tradycyjnych produktów regionalnych, prowadzoną przez włoskie ministerstwo. Salame al cioccolato nawet swój dzień, który obchodzony jest 5 kwietnia.
W regionie Emilia-Romagna jest to deser typowo wielkanocny.

*

Do jego przygotowania potrzebujemy:
200 g gorzkiej czekolady
150 g drobnego cukru
ok. 175 g kruchych ciastek
2 jajka
150 g miękkiego masła
łyżka rumu lub soku pomarańczowego
cukier puder

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ciastka kruszymy na małe kawałki.
Ucieramy mikserem masło z cukrem, dolewamy rum/sok. Dodajemy jajka i ucieramy przez chwilę. Na końcu dodajemy stopioną czekoladę, miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.
Dodajemy pokruszone ciastka i mieszamy łyżką.
Całość wykładamy na papier do pieczenia nadając masie podłużny kształt. Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin (my przygotowaliśmy salame w sobotę po południu i zostawiliśmy w lodówce na całą noc).

Nie przejmujcie się jeśli na początku masa jest miękka. Gdy nieco stwardnieje w lodówce możecie ją wyjąć i nadać bardziej okrągły kształt.
Po wyciągnięciu z lodówki, salame obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy do kawy.

salame al cioccolato

Smacznego!

 

 

Inne przepisy z cyklu Pasticceria kawacaffè:

Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie