Neapol od kuchni. Makaron z ziemniakami | Pasta e patate

Co, poza smakiem i świetnej jakości składnikami, cechuje kuchnię włoską?
Prostota. O tak, włoska mamma doskonale wie, jak z prostych składników stworzyć pyszne danie. Nie musi być ono czasochłonne i wyszukane. Liczy się to żeby smakowało i jednoczyło przy stole całą rodzinę.

Takim sycącym i prostym daniem, z którym zetkniecie się w okolicach Neapolu jest “pasta e patate” czyli makaron z ziemniakami, połączenie w Polsce raczej niespotykane… do teraz.

Makaron z ziemniakami – przepis:

Oto, czego potrzebujemy do przygotowania tego dania (dwie porcje):
4 ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
pół cebuli
łyżka koncentratu pomidorowego
makaron (krótki i cienki)
ser Provoletta lub Parmezan
oliwa, sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone na małe kawałki cebulę i seler,  po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość chwilę podsmażamy.

Zalewamy wodą (większa ilość, bo później wrzucimy tutaj makaron), dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Gdy ziemniaki są miękkie, do garnka wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Doprawiamy jeśli trzeba.

Danie wykładamy na talerze i posypujemy pokrojonym na kawałki serem, który rozpuści się po zmieszaniu.

Makaron z ziemniakami
Makaron z ziemniakami

 

Prawda, że proste? Buon appetito!

Inne przepisy z cyklu Neapol od kuchni znajdziesz TU.

*

Pasta e patate

Che cosa, a parte il sapore e gli ingredienti di alta qualità, caratterizza la cucina italiana? La semplicità. E si, le mamme italiane sanno perfettamente come ottenere dei piatti squisiti con ingredienti semplici. I piatti non devono essere elaborati e ricercati per soddisfare a tavola a tutta la famiglia.

Questo piatto saziante e semplice che trovate nella cucina napoletana si chiama pasta e patate, un unione difficilmente visibile in Polonia…almeno finora ;)

Di cosa abbiamo bisogno per preparare questo piatto (2 porzioni):
4 patate
2 gambi di sedano
mezza cipolla
un cucchiaio di concentrato di pomodoro
pasta corta
un po’ di Provoletta oppure del Parmigiano
olio d’oliva, sale, pepe

In una pentola mettiamo a soffriggere la cipolla e il sedano tagliato a pezzi, aggiungiamo le patate tagliate anche esse a pezzi. Aggiungiamo poi abbastanza aqua per cuocere la pasta e un cucchiao di concentrato di pomodoro, saliamo e pepiamo. Cuociamo fino a che le patate sono morbide.

Aggiungiamo la pasta e la cuociamo al dente. Saliamo e pepiamo in caso di bisogno.
Inpiattiamo la pasta e la ricopriamo con il formaggio tagliato a pezzi che si scoglie dopo aver mischiato.

Vero che è facile?

Buon appetito!

 

 

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.