Pizza parigina
Kuchnia włoska,  Kuchnia włoska,  Neapol od kuchni

Co zjeść w Neapolu? Pizza parigina

Pizza parigina to neapolitańska alternatywa dla pizzetty, kupowana w barach jako szybka przekąska. Jej spód to klasyczne ciasto na pizzę, na nim sos pomidorowy i dodatki przykryte ciastem francuskim. Jeśli chcesz odtworzyć ten smak w domu, poniżej dzielimy się przepisem.

Pizza parigina – przepis

Do przygotowania pariginy potrzebujemy:

Ciasto na pizzę:
500 g mąki typ 450
250 ml wody
10 g drożdży piwnych
sól
oliwa

Nadzienie:
200 g suchej mozzarelli (w plastrach lub tartej)
150 g gotowanej szynki
250 g passaty pomidorowej
sól

Na wierzch pizzy:
1 opakowanie ciasta francuskiego

1 roztrzepane jajko

Zaczynamy od przygotowania ciasta na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę wlewamy wodę z solą i odrobiną oliwy, a następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie zwarte i miękkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 5-6 godzin.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je i rozciągamy układając na kwadratowej, natłuszczonej blasze. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, mozzarellę i szynkę w plastrach. Zamykamy pizzę przykrywając ją płatem ciasta francuskiego i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.

pizza parigina przepis

Dobrze smakuje w wersji na ciepło i na zimno.

Jeśli wolisz klasyczną pizzę, zerknij na nasz przepis na domową pizzę neapolitańską.

Smacznego!

 

 

Daj znać, kiedy wypróbujesz ten przepis, chętnie poznamy Twoje wrażenia. 
Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
– na Facebooku lub
Instagramie

*

Pizza parigina

Se siete stati qualche volta a Napoli, avrete sicuramente visto nelle vetrine dei bar alcune pizzette particolari, di solito mangiate come spuntino a meta’ mattinata: si tratta della pizza parigina, un’alternativa gustosa alla classica pizzetta che potete facilmente preparare a casa vostra per le vostre cene o aperitivi fatti in casa.

Per preparare la parigina avrete bisogno di:

Per la pasta della pizza:
500 gr di farina tipo 450
250 ml d’acqua
10 gr di lievito di birra
sale
olio

Per il ripieno:
200 gr di mozzarella secca
150 gr di prosciutto cotto
250 gr di passata di pomodoro
sale

Per coprire la pizza:
1 rotolo di pasta sfoglia
1 uovo sbattuto

Prima di tutto preparate la pasta della pizza: prendete la farina e mettetela in un recipiente grande. Versateci poi l’acqua con il sale e un filo d’olio e poi il lievito e mischiate il tutto fino a quando avrete una pasta compatta e morbida. Lasciate riposare per almeno 5-6 ore.

Quando la pasta sara’ cresciuta, stendetela e mettetela in una teglia grande quadrata ben oleata. Ricoprite la pasta con la passata di pomodoro salata, la mozzarella e il prosciutto crudo a fette. Richiudete poi la pizza con un strato di pasta sfoglia spennellato con un po’ d’uovo.
Mettete la pizza in forno a 200 gradi per 20/25 minuti.
La parigina sara’ buonissima non appena si sara’ raffredata un po’.

Buon appetito!

 

 

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.