pizza parigina przepis
Neapol od kuchni

Co zjeść w Neapolu? Pizza parigina

Pizza parigina to neapolitańska alternatywa dla pizzetty, kupowana w barach jako szybka przekąska. Parigina to spód z ciasta chlebowego i wierzch z francuskiego, a pomiędzy nimi sos pomidorowy, prosciutto cotto i ser np. Provola. Choć nazwa kojarzy się z Paryżem, nie ma nic wspólnego z francuską stolicą. “P’ ‘a riggina” to z dialektu “dla królowej”, bo dworski kucharz miał przygotować ją dla Marii Karoliny. Oryginalnie obie warstwy były z ciasta chlebowego, dodatek francuskiego to późniejsza modyfikacja.

Jeśli chcesz odtworzyć ten smak w domu, poniżej dzielimy się przepisem.

Pizza parigina – przepis

Do przygotowania pariginy potrzebujemy:

Ciasto na pizzę:
500 g mąki typ 450
250 ml wody
10 g drożdży piwnych
sól
oliwa

Nadzienie:
200 g suchej mozzarelli (w plastrach lub tartej)
150 g gotowanej szynki
250 g passaty pomidorowej
sól

Na wierzch pizzy:
1 opakowanie ciasta francuskiego

1 roztrzepane jajko

Zaczynamy od przygotowania ciasta na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę wlewamy wodę z solą i odrobiną oliwy, a następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie zwarte i miękkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 5-6 godzin.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je i rozciągamy układając na kwadratowej, natłuszczonej blasze. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, mozzarellę i szynkę w plastrach. Zamykamy pizzę przykrywając ją płatem ciasta francuskiego i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.

pizza parigina przepis

Dobrze smakuje w wersji na ciepło i na zimno.

Jeśli wolisz klasyczną pizzę, zerknij na nasz przepis na domową pizzę neapolitańską.

 

 

*

Pizza parigina

Se siete stati qualche volta a Napoli, avrete sicuramente visto nelle vetrine dei bar alcune pizzette particolari, di solito mangiate come spuntino a meta’ mattinata: si tratta della pizza parigina, un’alternativa gustosa alla classica pizzetta che potete facilmente preparare a casa vostra per le vostre cene o aperitivi fatti in casa.

Per preparare la parigina avrete bisogno di:

Per la pasta della pizza:
500 gr di farina tipo 450
250 ml d’acqua
10 gr di lievito di birra
sale
olio

Per il ripieno:
200 gr di mozzarella secca
150 gr di prosciutto cotto
250 gr di passata di pomodoro
sale

Per coprire la pizza:
1 rotolo di pasta sfoglia
1 uovo sbattuto

Prima di tutto preparate la pasta della pizza: prendete la farina e mettetela in un recipiente grande. Versateci poi l’acqua con il sale e un filo d’olio e poi il lievito e mischiate il tutto fino a quando avrete una pasta compatta e morbida. Lasciate riposare per almeno 5-6 ore.

Quando la pasta sara’ cresciuta, stendetela e mettetela in una teglia grande quadrata ben oleata. Ricoprite la pasta con la passata di pomodoro salata, la mozzarella e il prosciutto crudo a fette. Richiudete poi la pizza con un strato di pasta sfoglia spennellato con un po’ d’uovo.
Mettete la pizza in forno a 200 gradi per 20/25 minuti.
La parigina sara’ buonissima non appena si sara’ raffredata un po’.