Brzoskwinie nadziewane migdałami
BIBLIOTEKA ITALOFILA

Brzoskwinie nadziewane migdałami według Pellegrino Artusi

W letnią sobotę, na krakowskim Placu na Stawach, stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Kwaśne porzeczki, słodkie pomidory, mięsiste brzoskwinie.
Te ostatnie przydadzą się nam na niedzielny deser, bo przygotujemy brzoskwinie nadziewane migdałami i savoiardi. Wykorzystamy do tego przepis z książki “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” z XIX wieku, którą wydano w Polsce pod tytułem “Włoska sztuka dobrego gotowania”. Jednak najpierw poznajmy jej autora – Pellegrino Artusi.

Pellegrino Artusi (ur. 1820 r., Forlimpopoli), z zawodu kupiec, z zamiłowania kucharz. Ojciec kuchni włoskiej i autor najsłynniejszej włoskiej książki kulinarnej. To drugie określenie na początku nie było tak oczywiste, bo nikt nie chciał wydać pierwszej wersji jego dzieła. Na szczęście Artusi uparł się, że książka ma potencjał i opublikował ją za własne pieniądze.

Był to podręcznik domowej i prostej kuchni, nie zawierał wyszukanych ani skomplikowanych przepisów.
Pierwsze wydanie rozeszło się w całości i nie pozostało bez echa. Włoskie gospodynie zaczęły wysyłać do Artusi listy z sugestiami dotyczącymi przepisów i z własnymi recepturami. Ta korespondencja stała się bazą do kolejnych wydań książki, które stawały się coraz grubsze (dzisiaj zawiera 790 przepisów) i powodem, dla którego mówi się, że Artusi zjednoczył Włochy przy stole.

Praktyczne rady ojca kuchni włoskiej, Pellegrino Artusi:

1. Używajcie naturalnych składników.
2. Używajcie składników dobrej jakości.
3. Używajcie składników sezonowych.
4. Zachowujcie prostotę.
5. Włóżcie (w gotowanie) pasję, bądźcie uważni i dokładni.
6. Ćwiczcie cierpliwość.
7. Urozmaicajcie, ale zgodnie z terytorium i sezonowością.
8. Jeśli urozmaicacie, róbcie to z prostotą i dobrym smakiem.
9. Doceniajcie biedną (prostą) kuchnię.
10. Nie ufajcie książkom kulinarnym (także mojej).

Historia historią, ale my przecież chcemy zjeść coś dobrego :).
Ma być sezonowo, więc sięgamy po brzoskwinie przyniesione z targu i po przepis nr 697 z książki Artusiego.

Brzoskwinie nadziewane migdałami wg Pellegrino Artusi:

Składniki:
6 brzoskwiń
kilka biszkoptów Savoiardi
80 g cukru pudru (dałam o połowę mniej)
50 g migdałów
10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
pół kieliszka dobrego białego wina.

Przygotowanie:
Brzoskwinie dzielimy na pół, wyciągamy pestki i wycinamy trochę miąższu.

Miąższ łączymy z migdałami (obranymi i rozdrobnionymi w moździerzu) i z 50 g cukru. Dodajemy pokruszone savoiardi i drobno posiekane owoce kandyzowane.

Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy brzoskwinie i układamy je na blaszce. Na jej dno wlewamy wino oraz pozostały cukier. Podpiekamy chwilę aż wierzch się zezłoci i podajemy na ciepło.

Prosto, szybko, sezonowo i smacznie. Tak, jak lubimy.
Co nam pozostaje? Usiąść na balkonie lub w ogrodzie, zaparzyć kawę lub nalać wina do kieliszków i cieszyć się chwilą. Celebrować lato. Jeśli nie nacieszymy się nim teraz, to kiedy?

Brzoskwinie nadziewane migdałami
Brzoskwinie nadziewane migdałami
*

Ciekawostki:
Pierwsze polskie wydanie książki Pellegrino Artusi ukazało się na jesień 2017 roku pod tytułem “Włoska sztuka dobrego gotowania” w tłumaczeniu Tessy Capponi-Borawskiej i Małgorzaty Jankowskiej Buttitty.

W Forlimpopoli (region Emilia Romania) możecie zwiedzić Casa Artusi, a nawet zapisać się na kurs gotowania, tutaj pobierzecie ulotkę po polsku: http://www.casartusi.it/en/other-languages/

Co roku w Forlimpopoli odbywa się festyn Festa Artusiana. To świetna okazja do poznania domowej kuchni włoskiej oraz dziedzictwa Artusiego.

 

 

Inne przepisy z cyklu Pasticceria kawacaffè:

Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil na Instagramie.