Przewodnik po Neapolu, część 2. Pizzerie w Neapolu, które warto znać | Cinque pizzerie a Napoli che vale la pena conoscere

 

 

Neapol ma do zaoferowania wiele rzeczy, z których znany jest na całym świecie. Jedną z nich jest pizza. To tutaj powstała słynna Margherita. Czym jest ona dla Neapolitańczyków zrozumie tylko ten, kto właśnie tam spróbował tego okrągłego ciasta z pomidorami San Marzano, mozzarellą di Bufala, bazylią i oliwą.
Dzisiaj polecamy Wam pięć naszych ulubionych neapolitańskich pizzerii. Koniecznie odwiedźcie którąś z nich, jeśli tylko się tam znajdziecie.

Pizzeria Sorbillo ai Tribunali, Via dei Tribunali 32

Pizzeria, którą znajdziecie w sercu starego miasta. W ostatnich latach stała się znana w całych Włoszech, także dzięki obecności jej właściciela, Gino Sorbillo, w wielu programach telewizyjnych.
Dla nas ta pizza to jedna z najlepszych w Neapolu: duża i okrągła- nie mieści się na talerzu, miękka i lekkostrawna. Sorbillo oferuje duży wybór smaków, od klasycznej Margherity i Marinary po pizze z produktami bio i wegańskie. Ponieważ lokal jest bardzo popularny, zawsze jest tu mnóstwo turystów i mieszkańców. Jeśli chcecie uniknąć długiego czekania przed lokalem, udajcie się na miejsce tuż przed otwarciem- o 12-12:30 w porze obiadu i o 19-19:30 w porze kolacji.

Edit: Jeśli jesteście głodni i nie macie ochoty na czekanie w długiej kolejce, dobrą alternatywą jest „Antica Pizzeria dell’Angelo” przy położonej niedaleko Piazzetta Nilo. Gdy tam byliśmy, nie było kolejki, w środku siedzieli tylko Włosi, a pizza bardzo nam smakowała.

12871480_1899429356950307_7986024770047694399_n

Pizzeria Da Michele,  Via  Cesare Sersale, 1

Pewnie wielu z Was widziało film “Jedz, módl się i kochaj”. W części, której akcja rozgrywa się we Włoszech, bohaterka- grana przez Julię Roberts- jedzie do Neapolu. Tam próbuje pizzy w tej właśnie pizzerii czynnej od 1870 roku.
W Da Michele można zjeść tylko dwa rodzaje pizzy: Marinara i Margherita. Obie są delikatne i lekkie, a dopłacając 50 eurocentów możecie poprosić o podwójną ilość mozzarelli na swojej Marghericie. Pizzeria zawsze jest pełna, nie zdziwcie się więc, jeśli zostaniecie posadzeni przy stoliku, który jest już częściowo zajęty przez innych klientów.

13644051_10209318245700647_314970718_n

Pizzeria da Concettina ai 3 Santi, Via Arena della Sanità, 7

Bardzo popularna w ostatnich latach dzięki aktywnej promocji jej młodego właściciela, Ciro Oliva. Stale poszerza ofertę o pizze wyszukane i nietypowe. Zjecie tam pizze sezonowe- inne menu obowiązuje zimą, inne latem.
Pizza nie jest zbyt duża i miękka, ale zawsze przygotowywana z produktów dobrej jakości. Spośród wielu smaków warto spróbować pizzy Fondazione San Gennaro z bokami wypełnionymi ricottą i z neapolitańskimi taralli (rodzaj wytrawnych ciastek).
Na koniec jeszcze ciekawostka: w Concettinie możecie wziąć udział w inicjatywie “zawieszonej” pizzy opłacając to danie dla nieznajomej, potrzebującej osoby.

13649638_10209318126737673_1714634578_n

Pizzeria da Starita a Materdei, Via Materdei 27, 28

Miejsce stało się popularne dzięki filmowi “Złoto Neapolu” z lat ‘50, w którym przepiękna Sofia Loren przygotowywała pizze dla mieszkańców tej dzielnicy. Pizza w Starita nie jest zbyt duża, idealna dla osób, które mają problem ze zjedzeniem w całości standardowej dużej pizzy. Miejsce znane także dzięki swojej pizzy Montanara, najpierw smażonej, a później pieczonej w piecu.

13664662_10209318218699972_150761289_n

Pizzeria Di Matteo, Via dei Tribunali, 94

To drugie miejsce na Via dei Tribunali. Znane głównie ze swojej pizzy w wersji mini, składanej na cztery i branej na wynos (wł. “pizza a portafoglio”). Jeśli nie chcecie długo czekać i jeść w lokalu, wystarczy Wam 1,5 EUR żeby na poczekaniu zjeść dobrą Margheritę.

13644123_10209318283341588_335821558_n

 

 

Daj znać, jeśli wybierasz się do Neapolu lub jeśli zwiedziłeś to miejsce, chętnie poznamy Twoje wrażenia. Masz swoją ulubioną pizzerię w Neapolu? Podziel się sprawdzonym adresem.
Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie

Poprzednia część naszego przewodnika po Neapolu:
część 1Muzeum Sansevero i Chrystus spowity całunem

***

Cinque pizzerie a Napoli che vale la pena conoscere

Tutti voi oramai conoscete la nostra passione per Napoli. Questa città ha tante cose belle per cui andare fiera e che la rendono famosa in tutto il mondo, e una di questa è sicuramente la pizza. La storia dice che la pizza Margherita fu inventata a Napoli e solo chi ha assaggiato questo disco di pasta preprato in questo luogo e condito con pomodoro, mozzarella, basilico e olio può capire quello di cui stiamo parlando. Qui vogliamo presentarvi una piccola lista delle pizzerie di Napoli che a noi piacciono di più e che vi consigliamo di visitare se vi troverete in questa meravigliora città:

Pizzeria Sorbillo ai Tribunali, Via dei Tribunali 32

Nel cuore del centro storico sorge questa pizzeria diventata negli ultimi anni famosissima in tutta Italia anche grazie alla presenza costante del titolare Gino Sorbillo nei media nazionali. La pizza di Gino Sorbillo è per noi una delle pizze più gustose e buone di Napoli: grande, con una forma a „ruota di carro” che esce fuori dal piatto, sottile, leggera e molto digeribile. Sorbillo offre tantissime pizze con diversi condimenti, dalle classiche Margherita e Marinara, alle pizze con prodotti bio e per vegani. Sempre pieno di turisti e napoletani, consigliamo di andare a mangiare la pizza qui non appena aperto, alle 12-12,30 per il pranzo o alle 19-19,30 per la cena: in questo modo eviterete una lunga attesa.

Pizzeria Da Michele,  Via  Cesare Sersale, 1

Forse alcuni di voi hanno visto il film Mangia, Prega, Ama: nell’episodio girato in Italia, la protagonista Julia Roberts andava a Napoli per gustare la pizza di questa antica pizzeria esistente dal 1870. Da Michele potete mangiare solo due tipi di pizza: la Marinara o la Margherita. La pizza di Michele è molto sottile e leggera, e con soltanto 50 centisimi di euro in più potete chiedere di avere una doppia porzione di mozzarella sulla Margherita. Sempre piena di clienti, non meravigliatevi se sarete costretti a mangiare la pizza nelle stesso tavolo con qualche sconosciuto.

Pizzeria da Concettina ai 3 Santi, Via Arena della Sanità, 7

Questa pizzeria è diventata molto famosa negli ultimi anni grazie all’iniziativa del giovane titolare Ciro Oliva, che ha cercato di innovare l’offerta con pizze sempre più ricercate e fantasiose. Qui potrete mangiare pizze diverse a seconda della stagione, con due menù differenti in inverno e in estate. La pizza non è enorme e non sottilissima, ma è sempre fatta con prodotti genuini e ricercati. Tra le tante pizze preparate qui da segnalare la pizza Fondazione San Gennaro, con il cornicione ripieno di ricotta e tarallo napoletano.
Una curiosità: da Concettina potete prendere parte all’iniziativa della pizza sospesa a favore delle persone più bisognose.

Pizzeria da Starita a Materdei, Via Materdei 27, 28

Anche questa pizzeria è molto famosa grazie ad un film degli anni 50, L’Oro di Napoli, dove una bellissima Sofia Loren preparava le pizze per gli abitanti di questo quartiere. La pizza di Starita non è una pizza molto grande ed è quindi consigliata per le persone che fanno fatica a mangiare pizze enormi che escono fuori dal piatto. Starita è molto famosa anche per la sua pizza Montanara, prima fritta e poi passata al forno.

Pizzeria Di Matteo, Via dei Tribunali, 94

Anche questa pizzeria sorge in Via dei Tribunali ed è molto conosciuta sopratutto per le sue pizze in versione mini, da mangiare in strada piegate in quattro come un portafoglio (la cosidetta pizza a partafoglio). Basterà solo 1,5 euro per poter gustare senza attendere molto una meravigliosa pizza Margherita.

 

 

Se questo post vi è piaciuto, commentate pure. Se pensate anche che questo post possa essere d’aiuto a qualcuno, condividetelo. Apprezziamo ogni vostra azione.