
Kuchnia Neapolu – ryby i owoce morza
Kuchnia Neapolu obfituje w dania z rybami i owocami morza. Część z nich znajdziemy w innych włoskich regionach, np. spaghetti z małżami, część jest typowa dla lokalnej kuchni.
Z nazwami dań jest tak, że gdy idziesz do lokalu serwującego ogólnie włoską kuchnię, przyda ci się raptem kilka włoskich słówek – gamberi (krewetki), calamari (kalmary), cozze (mule), vongole (małże), może tonno (tuńczyk), pesce spada (miecznik) lub polpo (ośmiornica). To wystarczy. Jeśli jednak chcesz w Neapolu zjeść kolację w lokalu specjalizującym się w daniach z rybami, wtedy przyda ci się ten post. Nie wyczerpuje on tematu, ale na pewno wspomoże cię podczas zamawiania swoich dań.
Kuchnia Neapolu – owoce morza
I molluschi – mięczaki
Zacznijmy od klasyka czyli spaghetti con le cozze / con le vongole.
Le cozze – omułki
Le vongole – małże, mule
Wiele włoskich nazw mięczaków tłumaczymy jako małże, tymczasem w menu znajdziemy coś więcej niż cozze czy vongole. Inne rodzaje to i lupini, le telline, i taratufi, i fasolari (sercówki) czy i cannolicchi (małże brzytwy, cienkie i podłużne). Znajdziemy je np. w zuppa di frutti di mare.
*
I crostacei – skorupiaki
I gamberi – krewetki, też: gamberetti, gamberoni
Le mazzancolle / gamberi imperiali – duże krewetki, często o szarej barwie
Lo scampo – homarzec
L’aragosta – langusta
Il granchio – krab
L’astice – homar
Przykładowe dania w menu:
Mazzancolle fritte, Linguine con scampi, Paccheri al granchio / con astice
*
Fritto czyli smażony
Choć fritto kojarzy się ze street foodem, dostaniemy je również w lokalu. Będzie to albo konkretny rodzaj, np. fritto di… alici (sardele), calamari (kalmary) albo cuoppo fritto di mare / del golfo (różne rodzaje / z zatoki) lub la frittura di paranza (smażone małe rybki).
W lokalnej kuchni funkcjonuje też termin – la frittura di mazzamma – ale tego nie dostaniemy w restauracji. Mazzamma to malutkie rybki, gorszej jakości, które zostały w sieci. Często była to przekąska rybaków. W dialekcie to słowo oznacza coś zbędnego, obraźliwie również osobę, która nie przynosi żadnego pożytku dla społeczeństwa.
*
Co zjeść w Neapolu – il pesce czyli ryby
Gatunki, które najczęściej znajdziemy w menu neapolitańskich lokali specjalizujących się w rybach to:
Lo scorfano – karmazyn
Il tonno – tuńczyk
La triglia – barwena
Il cefalo – cefal
Il capitone – węgorz
La spigola – labraks
L’orata – dorada
Il coccio / la gallinella – kurek czerwony
Il pesce spada – miecznik
Ryby mogą być smażone (fritto), grillowane (alla griglia / grligliata mista), pieczone al cartoccio (w papierze) lub all’acqua pazza (z pomidorkami).
Inne nazwy, które zobaczysz w menu to la seppia (mątwa), il totano (kałamarnica), i maruzzielli (ślimaki morskie), i cicinielli/ i bianchetti (narybek sardynek lub sardeli).

Co zjeść w Neapolu – il polpo alla luciana
Danie typowe w Neapolu, które pochodzi z dzielnicy Santa Lucia. Polpo alla luciana to ośmiornica pieczona w naczyniu z terrakoty, z pomidorami, kaparami i oliwkami. Klasyk.
Kuchnia Neapolu – il baccalà
Dorsz po włosku to il merluzzo. Jednak w Neapolu częściej spotkasz się z nazwą il baccalà, która oznacza solonego dorsza. Jest on tu niezwykle popularny. Lokalny ośrodek handlu powstał w Somma Vesuviana pod Neapolem, tu też organizowana jest la Festa del baccalà, czyli jego święto. Druga nazwa, nieodłącznie związana z dorszem to lo stoccafisso, czyli dorsz suszony.

*
Dania odnoszące się do owoców morza i ryb różnego rodzaju mogą występować w menu pod różnymi nazwami:
ai frutti di mare, np. spaghetti ai frutti di mare;
allo scoglio, np. linguine allo scoglio czy
alla pescatora, np. risotto alla pescatora. Pescato del giorno to ogólne określenie na to, co złowiono danego dnia.
*
Mam nadzieję, że ten wpis ułatwi ci składanie zamówienia podczas neapolitańskiego urlopu :). Jeśli interesuje cię temat kuchni Neapolu, polecam wpisy:
- Co zjeść w Neapolu czyli największy kulinarny przewodnik w polskiej blogosferze;
- Wpis o pizzy neapolitańskiej oraz
- Tekst o kawie w Neapolu.
Polecam ci również mój przewodnik – “Neapol na start” – z obszernym rozdziałem poświęconym lokalnej kuchni.
*
Poprzednie części naszego przewodnika po Neapolu:
Co warto zrobić w Neapolu? 10 pomysłów “na start”
1– Muzeum Sansevero i Chrystus spowity całunem
2– Najbardziej znane pizzerie w Neapolu
3– Castel Sant’Elmo i Certosa San Martino
4– Cmentarz Fontanelle
5– Kościół Gesu Nuovo i klasztor św. Klary
6– Marechiaro
7– Podziemny Neapol
8– Tunel Burbonów
9– Teatr San Carlo
10– Neapol śladami Gustawa Herlinga-Grudzińskiego
11– Neapol śladami ojca Dolindo Ruotolo
12– Kulinarny przewodnik po Neapolu
13– Wyspa Gaiola i plaże w Neapolu
14– La farmacia degli Incurabili
15- Donnaregina Vecchia i Donnaregina Nuova
16– Katakumby San Gennaro i San Gaudioso
17– Święty January i jego cud
18– Co kupić w Neapolu- Pamiątki i prezenty dla miłośników miasta
19– Neapol w polskiej kulturze. Literacki przewodnik po mieście
20– Neapol za darmo czyli atrakcje, za które nic nie zapłacisz
21– Spacerownik po Neapolu. Z Piazza dei Martiri do Salita del Petraio
22– Pizzofalcone i Borgo Santa Lucia
23– Neapol śladem kobiet
24– Neapol śladami św. Giuseppe Moscati
25– Spacer po centrum Neapolu – Decumano superiore
26– Spacer po centrum Neapolu – Via dei Tribunali
27– Spacer po centrum Neapolu – Spaccanapoli
28 – Park archeologiczny Pausilypon
Inne wpisy dotyczące Neapolu:
– Relacja naszej czytelniczki z jej pierwszego wyjazdu do Neapolu
– Neapolitańczycy okiem Luciano de Crescenzo
– Czy Neapol jest bezpieczny dla kobiety podróżującej solo?
– Neapol od kuchni- przepisy
– Książki o Neapolu
– Muzyka Neapolu
– Nie jedź do Neapolu jeśli… Trzy typy osób, którym nie będzie w tym mieście łatwo
– Szopka neapolitańska. Ciekawostki i symbolika postaci
– Tombola i smorfia czyli o liczbach w Neapolu

Ścieżka cytryn na Wybrzeżu Amalfitańskim
Zobacz również

Torta caprese – bezglutenowe ciasto migdałowe

Neapol od kuchni. Makaron z ziemniakami | Pasta e patate
