Przewodnik po Neapolu, cz. 2. Pizzerie w Neapolu

Pizza neapolitańska. Królowa! Miękka, soczysta, z cienkim środkiem i wyrośniętymi brzegami. Ze słodkim sosem pomidorowym, który ścieka po palcach. Czy danie tak proste może być dopracowane do takiej perfekcji? W Neapolu to możliwe. Tu proste rzeczy urastają do rangi sztuki i, nie bez powodu, najważniejsze pizze to te najprostsze- marinara i Margherita. Gdzie indziej uznawane są za bieda-pizze, tutaj to pizze dla koneserów, którzy chcą poczuć jej smak i ocenić jakość składników.

*

Zacznijmy od kilku ciekawostek o neapolitańskiej pizzy:

  • to w Neapolu powstała najsłynniejsza pizza czyli Margherita;
  • pizza to danie kompletne, podawane jako jedna porcja. Żaden szanujący się pizzaiolo nie poda jej wam pokrojonej na kawałki;
  • pizza neapolitańska charakteryzuje się wyrośniętym brzegiem (wł. cornicione) i cieniutkim środkiem. Ukrojony kawałek nie sterczy sztywno w dłoni dlatego albo je się ją nożem i widelcem albo rękami zaginając róg do środka kawałka;
  • neapolitańczyk o dobrze wypieczonej pizzy powie, że ma ‘na bella faccia czyli jest ładna z twarzy.

*

Pizza w Neapolu to sprawa na tyle poważna, że ma swój dekalog. Tak, spontan, chaos i pójście na żywioł- tak typowe dla tego miasta- nie mają wstępu tam, gdzie pizzaiolo traktuje poważnie swoje powołanie.

Dekalog Associazione VERACE PIZZA NAPOLETANA mówi, mędzy innymi, że:

  • Pizza to danie rzemieślnicze i jako takie, może się różnić pomiędzy lokalami;
  • Jej składniki to woda, sól, drożdże i mąka, a minimalny czas wyrastania to 8 godzin;
  • Dysk można formować tylko ręcznie. Pozwala to powietrzu na przemieszczanie się w kierunku brzegów i formowanie wyrośniętego cornicione;
  • Dobrze, by składniki pochodziły z regionu Kampania. Pomidory pelati powinny być rozgniecione, a świeże- pokrojone na kawałki. Mozzarellę di bufala kroimy w plastry, a fior di latte w paski. Jeśli używamy tartego sera, pizzę posypujemy kolistym ruchem, podobnie jak przy polewaniu ciasta oliwą. Bazylię dodajemy na końcu;
  • Pizzę neapolitańską pieczemy w piecu opalanym drewnem, nie dłużej niż przez 60-90 sekund;
  • Pizzę powinniśmy łatwo zgiąć. Jej cornicione powinien mieć 1-2 cm i kolor złoty;
  • Maksymalna średnica pizzy to 35 cm, a grubość na środku 4 mm;
  • Pizza po wyjęciu z pieca powinna pachnieć jak świeży chleb i mieć intensywny i harmonijny smak.

*

Gdy już wiemy, czego spodziewać się po neapolitańskiej pizzy, poznajmy pięć popularnych pizzerii. Z wymienionych, nasza ulubiona to Sorbillo– jedyna, do której regularnie wracamy. Przy wyborze miejsca na pizzę możecie kierować się też corocznym rankingiem najlepszych pizzerii według Gambero Rossi.

Najbardziej znane pizzerie w Neapolu

Pizzeria Sorbillo ai Tribunali, Via dei Tribunali 32

Znajduje się w sercu starego miasta. W ostatnich latach stała się znana w całych Włoszech, także dzięki obecności jej właściciela, Gino Sorbillo, w wielu programach telewizyjnych.
Dla nas ta pizza to jedna z najlepszych w Neapolu: duża i okrągła- nie mieści się na talerzu, miękka i lekkostrawna. Sorbillo oferuje duży wybór smaków, od klasycznej Margherity i Marinary po pizze z produktami bio i wegańskie. Ponieważ lokal jest bardzo popularny, zawsze jest tu mnóstwo turystów i mieszkańców. Jeśli chcecie uniknąć długiego czekania przed lokalem, udajcie się na miejsce tuż przed otwarciem- o 12-12:30 w porze obiadu i o 19-19:30 w porze kolacji.

Sorbillo ma też swój lokal na lungomare czyli nadmorskiej promenadzie. Pizza jest tak samo dobra, ale ceny wyższe niż na Tribunali.

O spotkaniu z Gino Sorbillo przeczytacie też na blogu Pizzagirl patrol.

Podpowiedź: Jeśli jesteście głodni i nie chcecie czekać w długiej kolejce, dobrą alternatywą jest “Antica Pizzeria dell’Angelo” przy położonej niedaleko Piazzetta Nilo. Gdy tam byliśmy, nie było kolejki, w środku siedzieli sami Włosi, a pizza bardzo nam smakowała.

pizzerie w Neapolu
Pizzerie w Neapolu

*

Pizzeria Da Michele,  Via  Cesare Sersale, 1

Pewnie wielu z was widziało film “Jedz, módl się i kochaj”. W części, której akcja rozgrywa się we Włoszech, bohaterka- grana przez Julię Roberts- jedzie do Neapolu. Tam próbuje pizzy w tej właśnie pizzerii czynnej od 1870 roku.

W Da Michele dominują dwa rodzaje pizzy: Marinara i Margherita. Obie są delikatne i lekkie, a dopłacając 50 eurocentów dostaniecie podwójną ilość mozzarelli na swojej Marghericie. Pizzeria zawsze jest pełna, nie zdziwcie się więc, jeśli zostaniecie posadzeni przy stoliku, który jest już częściowo zajęty przez innych klientów.

To miejsce rządzi w turystycznych rankingach, ale jeśli chodzi o nas, nie jest to ulubiona miejscówka. Pizza często jest zbyt przypalona i za mocno polana oliwą.

*

Pizzeria da Concettina ai 3 Santi, Via Arena della Sanità, 7

Bardzo popularna w ostatnich latach dzięki aktywnej promocji jej młodego właściciela, Ciro Oliva. Stale poszerza ofertę o pizze wyszukane i nietypowe. Zjecie tam pizze sezonowe- inne menu obowiązuje zimą, inne latem.
Pizza nie jest zbyt duża i miękka, ale zawsze przygotowywana z produktów dobrej jakości. Spośród wielu smaków warto spróbować pizzy Fondazione San Gennaro z bokami wypełnionymi ricottą i z neapolitańskimi taralli (rodzaj wytrawnych ciastek).

Pizzerie w Neapolu
Pizzerie w Neapolu

*

Pizzeria da Starita a Materdei, Via Materdei 27, 28

Miejsce stało się popularne dzięki filmowi “Złoto Neapolu” z lat ‘50, w którym przepiękna Sofia Loren przygotowywała pizze dla mieszkańców tej dzielnicy. Pizza w Starita nie jest zbyt duża, idealna dla osób, które mają problem ze zjedzeniem w całości standardowej dużej pizzy.

Specjalnością Starita jest też pizza Montanara: najpierw smażona, a później pieczona w piecu.

Pizza w Neapolu
Pizzerie w Neapolu

*

Pizzeria Di Matteo, Via dei Tribunali, 94

To drugie miejsce na Via dei Tribunali. Znane głównie ze swojej pizzy w wersji mini, składanej na cztery i branej na wynos (wł. “pizza a portafoglio”). Jeśli nie chcecie długo czekać i jeść w lokalu, wystarczy wam 1,5 EUR żeby na poczekaniu zjeść dobrą Margheritę.

*

Masz swoją ulubioną pizzerię w Neapolu? Podziel się sprawdzonym adresem.

Ten post przeczytasz też po włosku: https://www.kawacaffe.pl/it/pizzerie-a-napoli/

 

kawacaffe

 

Chcesz pozostać na bieżąco? Zerknij na nasz profil:
* na Facebooku lub
* na Instagramie

Poprzednia część naszego przewodnika po Neapolu:

Co warto zrobić w Neapolu? 10 pomysłów “na start”
część 1Muzeum Sansevero i Chrystus spowity całunem